Λουκιανός εκ Κομμαγηνής – 2015 μ.Χ.

Kechagias, C. (2015, August, 24). Lucian of Commagene-2015 ad. christoskechagias.com

Εδώ στα σύνορα της ανθρωπιάς, σαν θα βρεθείς, πώς να αρνηθείς λίγο νεράκι σ’ αυτόν το μικρό.. Και λίγο ψωμί..και μια αγκαλιά. Δυνατή αγκαλιά, να τον κρατήσει στην ελπίδα. Και ένα ευτελές παιχνίδι ή έστω μια σελίδα τσαλακωμένη στα αραβικά να τον συντροφεύει σαν παραμύθι. Γιατί, σαν θα φθάσειστη νέα του πατρίδα | και ξαναβαφτιστεί | Λουκιανό θα τον πούνε, από τα Σαμόσατα της Συρίας. Θα θυμάται πάντα αυτή σου την αγκαλιά, ..κι ας μη γράψει τελικά 82 βιβλία στα ελληνικά.

aaafyrom
Εκεί στην Κομμαγηνή ή στην Παλμύρα ήταν το σπίτι του, αλλά από τώρα θα σε έχει μες στην καρδιά του. Αυτό είναι το καθήκον σου κυνηγημένο που τον βρήκες. Το παραμύθι θα τον θυμίζει αυτή την αγκαλιά που τον ξεδίψασε στη Λυχνόπολιν και το πώς ξόρκισε τους Νεφελοκένταυρους. Όχι, το όνομά σου δεν θα το θυμάται.
Και μη με πεις για μεταναστευτική πολιτική και τέτοιες ασελγείς μωροσοφίες…]

* Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς (125-180 μ.Χ.), ρήτορας, φιλόσοφος, σατιρικός συγγραφέας, στα 40 του χρόνια εγκατέλειψε την πατρίδα του, τα -υπό ρωμαϊκή κυριαρχία- Σαμόσατα της Συρίας (στις εκβολές του Άνω Ευφράτη) και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου καλλιέργησε το δικό του απέριττο και σκωπτικό ύφος στα κείμενά του. Συνέγραψε 82 έργα στην ελληνική (και δη στην αττική διάλεκτο), που δεν ήταν η μητρική του γλώσσα. Πέθανε λίγο μετά το θάνατο του φιλοσόφου-αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου. Οι «Αληθινοί Διάλογοι» και η περιγραφή του ταξιδιού στη Σελήνη θεωρείται πρόγονος των Sci-Fi μυθιστορημάτων, πολλούς αιώνες πριν την εμφάνιση του Ιουλίου Βερν και άλλων.

* Η φωτογραφία από το http://www.protothema.gr/world/article/502502/suglonistikes-fotografies-apo-ta-sunora-elladas-pgdm-astunomikos-xedipsa-paidaki/

(Lucian of Commagene-2015 ad)

Advertisement