Καλώς ήρθατε στη Νέα Εποχή της Φεουδαρχίας (Welcome to the new era of Feudalism)

Κεχαγιάς, Χ. (2015, Ιούλιος, 10). Καλώς ήρθατε στη Νέα Εποχή της Φεουδαρχίας (Welcome to the new era of Feudalism). christoskechagias.com.

Με τη συνθηκολόγηση, πάντοτε στην ιστορία των λαών, τερματίζεται η αντίσταση του ηττημένου. Ακολουθεί κατάπαυση του πυρός και νέες διαπραγματεύσεις. Οι όροι που επιβάλλονται είναι επαχθείς και εξαφανίζεται ο όρος αμοιβαιότητα.

Η νέα μορφή συνθηκολόγησης περιλαμβάνει εκτός από στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς, κυρίως οικονομικούς όρους. Η επιβολή νέας φορολογίας, η μεταβολή του νομικού καθεστώτος και οι διάφοροι νέοι περιορισμοί αποσκοπούν στην παράταση της ισχύος των όρων συνθηκολόγησης. Τα εδάφη, η παραγωγή, ο πλούτος, το ανθρώπινο και πνευματικό δυναμικό θεωρούνται πλέον φέουδο, που μπορεί να παραχωρηθεί κατά το δοκούν, ανάλογα με τους σκοπούς και τις διαθέσεις των Φεουδαρχών ή των Βασάλων τους.

Καλώς ήρθατε στη Νέα Εποχή της Φεουδαρχίας στις αρχές του 11ου αιώνα (προ της επικυρώσεως του Κονκορδάτου, στο οποίο αναμένεται να περιγράφονται επακριβώς οι σχέσεις ανάμεσα στους χωροδεσπότες, τους laboratores (=ανώτερο στρώμα της παραγωγικής τάξης), τους mercatores (=έμποροι), έναντι των λοιπών πατρικίων (=εντολοδόχοι φεουδαρχών). Λέγεται ότι τα προνόμια των oratores (=επισκόπων) θα παραμείνουν ως έχουν. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο λαός γλίτωσε την τελευταία στιγμή τα χειρότερα, λίγο πριν τη Μαύρη Πανώλη, ως επακόλουθο της παρατεταμένης πολιορκίας και της συνακόλουθης έλλειψης φαρμάκων.

Ο κυρ Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός θα αναγκαστεί να στείλει κεφαλάδες για να διοικήσουν τα επιμέρους και να συστήσουν βαρωνίες με τους ληζίους τους (=υποτελείς). Φήμες αναφέρουν ότι οι παρλαμάδες (>fr. parlament=συμβουλευτικό σώμα) και οι κούρτες (~τοπικά δικαστήρια) θα μας επιτρέψουν να φτιάξουνε μέχρι και εμπορικό καπιταλισμό στη Μέση Εποχή του Μεσαίωνα, μόλις τελευτήσουν οι Σταυροφορίες).  (Συνεχίζεται..)

[Μετάφραση-απόδοση από το Χρονικό Αγνώστου Συγγραφέως του Μεσαίωνα]

[* Η εικόνα από το militaryhistory.gr]

«Welcome to the new era of Feudalism»

Advertisement