Ποιός φοβάται το δημοψήφισμα ή τις εκλογές του 2011;
δρ. Χ. Κεχαγιάς, Thu, 03/03/2011 – 11:45 — Mediasoup | http://www.mediasoup.gr/node/27160
1. Το ΠΑΣΟΚ. Διότι υπάρχει ο φόβος ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια θα μετατραπεί γρήγορα σε ψήφο εμπιστοσύνης στην αντιπολίτευση ή ακόμη, διότι κάποιοι πολιτευτές θα χάσουν τα οφίκια και τους παρόντες πολιτικοοικονομικούς συσχετισμούς δυνάμεων.
2. Η ΝΔ. Διότι θεωρητικά και πρακτικά δεν δείχνει ακόμη έτοιμη να κυβερνήσει, αφού στο εσωτερικό αναζητεί τις ισορροπίες και το χαρακτήρα της, ενώ απέναντι στο λαό δεν εμφανίζει τον αέρα του κόμματος που θα ηγηθεί σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
3. Τα λεγόμενα ‘μικρά κόμματα’. Διότι, γνωρίζουν καλά πως ενδέχεται η προτίμηση των πολιτών σε αυτά, την τελευταία στιγμή να μεταστραφεί, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του δικομματισμού και της γνωστής πόλωσης που οξύνεται σημαντικά λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.
4. Ο λαός. Διότι, τον έχουν πείσει ότι πρέπει να είναι ‘καλός και φρόνιμος’ και να μετατρέπει την οργή και αγανάκτησή του σε ανησυχία και υπαρξιακή ανασφάλεια, καθώς «είναι συνένοχος στις μίζες, στα σκάνδαλα, στην κομματική γραφειοκρατία, στην υπερχρέωση της χώρας, στην ‘Ιερά Δεσποτεία’ της τρόικα κλπ.». Διότι πρέπει δήθεν να κάνει υπομονή για να ξεχρεωθεί η χώρα, να ξεπουληθεί η δημόσια γη, να απωλέσει κεκτημένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που με αγώνες κατέκτησε για να μην επιστρέψει στη δραχμή, για να παραμείνει Ευρωπαίος κλπ.
5. Οι δανειστές. Διότι με το παρόν πρόγραμμα –τί τους νοιάζει κι αν εξαθλιώνονται οι Έλληνες, αυτοί- τα λεφτά τους θέλουν να πάρουν και μέχρι στιγμής οι τσέπες τους ζεσταίνονται κι ο λαός υπερχρεώνεται.
6. Οι «αγορές». Δεν ξέρω γιατί, αλλά έτσι μας λένε τα ΜΜΕ…
Πιθανόν η παραπάνω λίστα να συνεχιστεί και με άλλους που φοβούνται το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών μέσα στην άνοιξη, ίσως επειδή μια εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο θα «κοστίσει πολύ» ή ακόμη για το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας, σε ειδικά δικαστήρια, σε ακυβερνησία της χώρας και άλλα ηχηρά παρόμοια.
Αν όμως, η … Ελληνική Δημοκρατία (μας) έφθασε στο σημείο να φοβάται την εκλογική διαδικασία, τότε για ποιόν λόγο δεν συνδυάζει την διενέργεια δημοψηφίσματος, μαζί με την απογραφή του πληθυσμού (και των κτιρίων) της Ελληνικής Επικράτειας του 2011; Γιατί εάν «ο κυρίαρχος λαός» έδωσε την λαϊκή εντολή στην παρούσα κυβέρνηση, γιατί να μην την «επικαιροποιήσει» με την αποδοχή του ΔΝΤ, της τρόικα και των λοιπών συμφωνηθέντων; Ίσως, ειδικά αυτή την εποχή, να επιθυμεί να επωμίζεται ο ίδιος την ευθύνη των δικών του επιλογών, δίχως την μεσολάβηση τροϊκανών, κελευστών, πολιτικών ή άλλων αντι-προσώπων.
Ποιός μας έπεισε ξαφνικά ότι οι πολίτες δεν ξέρουν τί θέλουν;
Dr. Christos Kechagias – Research coordinator ‘Biophysical Environment, Neuroscienses & Learning’ Laboratory