Κι η Αριάδνη έχει μπερδευτεί

Κι η Αριάδνη έχει μπερδευτεί

δρ. Χ. Κεχαγιάς, Tue, 28/02/2012 – 21:34 —Mediasoup| http://www.mediasoup.gr/node/53957#.VYVY-vntlHw

 Καθώς ο Δίας κι η Αφροδίτη έχουν αρχίσει περίεργα να πλησιάζουν, λες και πάνε να συνευρεθούν στην πίσω γειτονιά της Σελήνης, τα εκατομμύρια χιλιόμετρα που απέχουν δεν τους εμποδίζουν να συγκλίνουν, μόλις τρεις μοίρες, όχι στον αχανή γαλαξιακό  χώρο, αλλά μπροστά στα μάτια μας. Άκου θράσος! Εδώ ο κόσμος χάνεται και οι δυο ερωτευμένοι πλανήτες συνεχίζουν να χορεύουν και να φλερτάρουν. Λες και είναι μόνοι, ολομόναχοι σε αυτό το υπέροχο βαθύ μπλε πέπλο που τους περιβάλλει, εκμεταλλεύονται και αυτοί τη Σελήνη για να βυθιστούν στον έρωτά τους. Εδώ: μπροστά στα μάτια μας!!

Στον δικό μας, υποσελήνιο ελλαδικό χώρο παρατήρησης, τα πράγματα παραμένουν νωθρά και άτακτα τρομοκρατημένα. Οι (Έλληνες και οι) σκέψεις (τους) μαζεύονται σε μια γωνιά, περιμένοντας την επόμενη κατραπακιά, φοβούμενες μην τυχόν εκστομισμένες επιφέρουν από μόνες τους εκείνη την –θου Κύριε τω στόματί μου-  χρεοκοπία:
Μη διαδηλώνεις στην πλατεία –απαγορεύεται.
Μη διαμαρτύρεσαι –απαγορεύεται.
Μην ψάχνεις το δίκιο σου, είσαι παράνομος.
Μη λες όχι στην ανελέητη και άδικη φορολόγηση –θα διαλύσεις την ευρωζώνη.
Μην ψάχνεις πώς έγινε το χρέος και ποιός σε έκλεψε –θα δείξει η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή.
Μη ζητάς εκλογές –είναι πλέον αντιδημοκρατικό και κατά της σωτηρίας της χώρας.
Μην αναπνέεις –κλέβεις τον αέρα από όσους παλεύουν για τη σωτηρία της χώρας.

Με αξιοπρέπεια στα ..πατώματα
Ο χορός των Ελλήνων πλέον δεν είναι περήφανος και ερωτικός, όπως εκείνος του Δία και της Αφροδίτης. Δεν έχει την παλληκαριά του Ζορμπά, την περηφάνεια του Ψηλορείτη, τη στιβαρότητα της Μανιάτισσας, τον λογισμό και την καρδιά του Μακεδόνα, την τρέλα του Θρακιώτη καβαλάρη, την κουρλαμάρα του Θιακού. Οι υποσελήνιοι ιθαγενείς της αποικίας φοβούνται και τη σκιά της σελήνης, μην τυχόν και τους ρουμπώσει ο κούκος. Τρέμουν κάθε που φέγγει το φως της ημέρας, γιατί αυτό θα φέρει και άλλα επώδυνα μέτρα και χρέη και φόβο. Θεέ μου! Πώς μέσα σε δύο χρόνια, αυτός ο περήφανος λαός έγινε ένα τσούρμο ανθρωπάρια που ορρωδούν;

Ο μεγάλος γερμανός Γκάουλάιτερ γύρισε την κλεψύδρα και ένευσε ότι κλείνει το Τριώδιο. Οι ιθαγενείς άποικοι ξεχύθηκαν σαν να βγήκαν δι’ ολίγον από την απομόνωση για κάποια ψυχαγωγία, να διασκεδάσουν με όποιον τρόπο μπορούν, σαν ηλίθια στερημένα πιθήκια ή μαϊμούδες των πανηγύρεων, που χοροπηδούν άτσαλα μέχρι να αποσώσει ο γύφτος το ντέφι. Επιτρέπονται κάθε λογής γυφτιές και κιτς ξεσαλώματα, αρκεί να τις δείχνουν τα κανάλια. Επιβάλλονται όλα τα πολυκαιρισμένα ανόητα βραζιλιάνικα χαζοτράγουδα, που μαζί με Ραφαέλα Καρά διαμορφώνουν το κατά τα άλλα …έθιμο του καρναβαλιού. Που δεν έχει σχέση με την αποχή από την κρεοφαγία, ούτε με τα αρχαία Κάρνεα, αλλά ίσως με το πιο ηλίθιο μπαλέτο που πρέπει να ανεχόμαστε τέτοιες μέρες..

Σε εδίκασαν να σπαταλάς τα χρόνια*
Αύριο, θα επιτραπεί στους ιθαγενείς να πετάξουν χαρταετό, αλλά όχι τόσο ψηλά ώστε να θίγεται το Γ’ Ράιχ. Θα φάνε και ταραμοσαλάτα, ίσως όμως όχι τόση ώστε να ανεβούν οι δείκτες χοληστερόλης και να μη μπορούν να δουλέψουν την επαύριο, διότι οι σκλάβοι πρέπει να πληρώσουν τις τράπεζες, για να μειωθεί το χρέος. Και μετά θα προετοιμαστούν ψυχολογικά για τη μεγάλη σφαγή του Πάσχα. Θα μου πείτε: και τί μας τα λες όλα αυτά; Δεν τα ξέρουμε; Πράγματι. Τί επιτυγχάνει ένα σημείωμα σαν το παρόν, στη θάλασσα του διαδικτύου; Άλλη μια φωνή, στην ψευτοεπανάσταση του κυβερνοχώρου. Και τί θα γίνει; Ποιός θα σωθεί; Τί θα αλλάξει;

…όταν τα λάθη κλέβουν τον καιρό*
Έχω το θράσος να πιστεύω ότι ακόμη κάτι μπορεί να αλλάξει. Το φτωχό μου το μυαλό θα ήθελε έναν ηγέτη με έρμα, με ειδικό βάρος μεγατόνων και ανάστημα και παράστημα και δίκαιο, που να αγαπάει την πατρίδα του. Αυτή που του την ανεβήκανε οι ξένοι και ξενόφερτοι χρηματιστές του τζόγου. Που να αλλάξει όσα δύναται και θα βάλουμε όλοι πλάτη για να το πετύχει. Αλλά όχι να μας αλλάξει τον αδόξαστο, όντας ξε-πουλημένο τομάρι. Όμως, πολύ φοβούμαι ότι τέτοιος δεν υπάρχει, διότι αν υπήρχε θα είχε κάνει το βήμα εμπρός και θα έκανε τα αδύνατα δυνατά να αλλάξει την κατάσταση. Και θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Ποιος είναι ισοβίτης στο σκοτάδι*;
Μετά τις επικείμενες εκλογές (όταν και άααααμα διεξαχθούν), η Βουλή που θα προκύψει εκτιμώ ότι θα κρίνει την σ υ ν τ α γ μ α τ ι κ ό τ η τ α  όλων αυτών των μνημονίων και μεσοπροθέσμων και τις αυθάδεις παρεμβάσεις ξένων και ντόπιων μαφιόζων στις εσωτερικές και ιδίως τις εθνικές μας υποθέσεις. Και θα είναι πλέον στο χέρι μας να αποφασίσουμε εάν θα συνεχίσει να υφίσταται αυτή η χώρα – κατ’ άλλους, αποικία, το ..μαγαζί γωνία – ή θα διαλυθεί παίρνοντας τη μορφή της πρώτης ομοσπονδιακής αποικίας εντός της ΕΕ. Αλλά οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν άμεσα και να εκφραστεί ρητά η λαϊκή ετυμηγορία. Και να υπάρξει και ισχυρή κυβέρνηση και όχι γιαλαντζί κυβερνήσεις συνεργασίας, που εξυπηρετούν τα σχέδια των πιστωτών της χώρας και της ζωής μας. Με πολυκομματική βουλή ή όχι, οφείλουμε να έχουμε Κυβέρνηση των Ελλήνων και όχι ακυβερνησία!

Ναυάγια ονείρων αρμενίζουν*
Ακούω με μεγάλη προσοχή, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σεβαστώ την άποψη, όλων όσοι επικοινωνούν μαζί μου, επιθυμώντας να με πείσουν ότι κάποιος «θα μας σώσει». Έχω βαρεθεί να ακούω για τις Ομάδες Ε, ΕΥ, Ω, την Ομάδα Τζι, τους εξωγήινους, τους ενδογήινους, το ..Βασιλιά ή την τάδε πριγκίπισσα της Ιαπωνίας, η οποία δήλωσε ότι στις 22 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους ο κόσμος θα καταστραφεί και κάτι τέτοια παλαβά. Επίσης, ο τρελός της Βαρβακείου κάνει καλύτερες προβλέψεις και από το Νοστράδαμο και τους Μάγιας και καμιά πενηνταριά προφήτες που δεν είχαν δουλειά να κάνουν και ασχολούνταν με το τί θα πουν ο Παπανδρέου, ο Παπαδήμος και ο Σόιμπλε 2.500 χρόνια μετά. Μέσα σε δύο χρόνια έχω ακούσει τόσες πολλές προφητείες, που θα έπρεπε να ξαναγραφτούν τα Θρησκευτικά που κάναμε στο σχολείο, ώστε να διδάσκονται μαζί με τα Στοιχεία Οικονομικής και Πολιτικής Θεωρίας. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί το Απόκρυφο Ευαγγέλιο της Ζαν Ντ’ Αρκ δεν προέβλεψε ότι θα μπει ο Αχιλλέας Μπέος στη φυλακή και δεν θα έχει ομάδα ο Βόλος στην Α’ Εθνική. Πρόπερσι τουλάχιστον μας διεφώτιζαν οι ‘Φίλες του Ανεξήγητου’, αλλά φέτος τί;

Κι η Αριάδνη ακόμη απορεί: πώς από Μίτος γίνεται Γόρδιος Δεσμός;
Καθόμαστε και περιμένουμε. Ανακατεμένοι και μπερδεμένοι. Θα καταφέρουν άραγε οι –εκλεγμένοι και μη- ηγέτες μας να ξεμπερδέψουν το Μίτο της Αριάδνης; Μα… εκεί που πάει να ξεμπερδευτεί, κάτι γίνεται και ..τσουπ! ξαναγίνεται κουβάρι. Κι η Αριάδνη ακόμη απορεί. Μήπως αντί να περιμένουμε ακόμη να βρουν την άκρη οι πολιτικοί μας να λύσουμε από μόνοι μας το Γόρδιο Δεσμό; Γιατί όλη αυτή η αναμονή και η ταλαιπωρία μας καταβάλει και μας τρομοκρατεί σαν σε προθάλαμο της Γκεστάπο. Κι όλο ακούγονται μέσα από το Λαβύρινθο κραυγές και απειλές και βρυχηθμοί εκείνου του αλλόκοτου τέρατος, του Μινώταυρου και η καρδιά μας αναπαίει άτσαλα και άρρυθμα.
Πιστεύω ότι σε πείσμα των ΜΜΕ και του ίδιου του Γκέρινγκ θα πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε όλους αυτούς τους θρασύδειλους κερδοσκόπους, που προσέλαβαν ένα στρατό από δικηγόρους, μια κολυμβήθρα ιδιοκτητών καναλιών και εφημερίδων και ένα τσούρμο από δολοφόνους, εκβιαστές και απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου. Δεν είναι πολλοί, αλλά φαντάζουν μεγαλόσχημοι με τα σιρίτια και τα διάσημά τους. Έχουν δύναμη και εξουσία πάνω μας γιατί τους το επιτρέψαμε. Και συνεχίζουμε να τους το επιτρέπουμε γιατί η συντριπτική πλειοψηφία από το υπάρχον  πολιτικό μας προσωπικό εθελοτυφλεί ή ματαιοπονεί ή… συνεργεί και ενίοτε κρύβεται στα ίδια λημέρια με εκείνους και δεν τους ξεμπροστιάζει όπως και όσο θα όφειλε. Ποιοί είναι οι φίλοι και ποιοί οι εχθροί; Ποιοί οι ηγέτες μας και ποιοί οι προδότες;

Σαν τους Ποσειδωνιάτες
Πώς είπατε; Βαρύς ο χαρακτηρισμός; Μα αν δεν είναι προδότες, τί είναι; Πλανημένοι φίλοι που περίμεναν την κρίση για να βρεθούν τυχαία μια πρωΐα, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κάποια εκατομμύρια ευρώ; Και όχι μόνον εκείνοι που μας ξεπούλησαν αντί πινακίου φακής, εντελώς ανήθικα, παράνομα και αντισυνταγματικά. Αλλά και όσοι συνήργησαν και έκαναν προπαγάνδα υπέρ των κερδοσκόπων ή/και συγκάλυψαν την αλήθεια. Διότι μας έκρυψαν επιμελώς τόσον καιρό ότι έχουμε πόλεμο και ότι τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς για να επιβιώσουμε και να ν ι κ ή σ ο υ μ ε  πρέπει να είναι βγαλμένα από την θεωρία και πρακτική του πολέμου. Και σε αυτό είμαστε πολύ καλοί. Αιώνες τώρα μάθαμε να πολεμάμε. Ειδάλλως σιγά να μην υπήρχαμε σήμερα ως χώρα και ως έθνος. Ε, θα τους αφήσουμε να μας πάρουν έτσι; Αμαχητί;

* Ο τίτλος και οι πλαγιότιτλοι προέρχονται από στίχους του κομματιού: «Ηλεκτρικός Θησέας» του Παύλου Σιδηρόπουλου (στίχοι: Δ. Βάρου, μουσική: Γ. Μαρκόπουλου)
** Αριάδνη ονομάστηκε το πρόγραμμα χρηματιστηριακής δανειοδότησης της Goldman Sachs, το οποίο εκλήθη να εκπονήσει στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Σημίτη, ώστε να ικανοποιηθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Προτού γίνει πρόγραμμα απατεώνων υπεράκτιων χρηματιστών, ήταν η κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα και της Πασιφάης. Είναι εκείνη η πριγκίπισσα που έδωσε στο Θησέα τον περίφημο Μίτο της, που εκείνος, ξετυλίγοντάς τον κατάφερε, αφού σκότωσε το Μινώταυρο να βγει από το Λαβύρινθο.

Ο Χρήστος Κεχαγιάς είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

(Φωτογραφία: Ο Βάκχος και η Αριάδνη στη Νάξο, πίνακας του Titian.) (Πηγή φωτογραφίας: wikipedia)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s