Η Ιερά Βίβλος του δημόσιου χρέους και ο Γκάνταλφ
δρ. Χ. Κεχαγιάς, Sat, 05/03/2011 – 14:28 — Mediasoup | http://www.mediasoup.gr/node/27414
Θα πρέπει να καλέσουμε τον ίδιο τον Γκάνταλφ γιατί, από ό,τι φαίνεται κανείς δεν έχει τη δύναμη να ανοίξει την …Ιερά Βίβλο του δημόσιου χρέους, κάτω εδώ στη Μέση Γη. Πόσα και ποιά μυστικά άραγε να περιέχει; Πόσες συνταγές …παλιών Ελληνοσύρων μάγων, με μαγειρέματα δεκαετιών να κρύβονται καλά στις σελίδες αυτές, που το αλλοτινό άρωμα των καρυκευμάτων τους να έχει μετατραπεί σήμερα σε δυσοσμία τύπου Ορκ;
Διάφοροι μαθητευόμενοι μάγοι έχουν αρχίσει ήδη εκτιμήσεις για το πόσες σελίδες αυτής της βίβλου είναι αυθεντικές και πόσες άλλες πλαστογραφημένες. Μιλάνε για πράγματα εξωφρενικά, ότι μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 30-40% συνοδεύεται από δημόσια έγγραφα, ενώ το υπόλοιπο –λένε- δεν έχει καταγραφές λογιστικές. Μόνο κάτι αριθμοί με πολλά μηδενικά, δίχως παραλήπτες και αιτιολογία καμιά.
Άλλοι λένε ότι θα χρειαστούν ειδικοί, καθώς υπάρχουν κάποια πανάρχαια ονόματα, γραμμένα σε γλώσσα άγνωστη –ίσως ρουνικά- για να αποκρυπτογραφήσουν τα αμφίσημα μηνύματα. Το πόρισμά τους, μιλούσαν χαμηλόφωνα, αλλά από τα λίγα που ακούγονταν, ήρθε κάπως έτσι:
«Όχι, οι καταγραφές δεν μιλούν για μισθούς… κάποιες τράπεζες φαίνονται… τα ονόματά τους στα λατινικά… και τόκοι από ξένους πιστωτές …κάποιοι πόροι άδηλοι κι αυτοί… τα γράμματα είναι αρκετά φθαρμένα …να εδώ φαίνεται κάπως καθαρά… ‘τ.ο.κ.ο.γ.λ.υ.φ.ί.α’… και το χαρτί μόλις το αγγίξει κανείς θρυμματίζεται… και όσο διαβάζουμε τις σελίδες αυτές, το επιτόκιο του χρέους αυξάνεται, όσο θέλει το ίδιο, από μόνο του». Είναι αλήθεια επικίνδυνο αυτό το βιβλίο και τώρα καταλαβαίνω γιατί κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει ούτε το εξώφυλλό του, λες και το κατασκεύασαν από ..δέρμα ανθρώπων, σκοτεινοί ακόλουθοι της οικογενειακής δυναστείας του σκοτεινού λόρδου Σάουρον.
Ίσως, πρέπει μόλις δούμε τα μυστικά του, να μας ειπωθεί να κλείσουμε γρήγορα αυτή τη βίβλο, να παραχώσουμε τις συνταγές της, γιατί πολλοί Ελληνοσύροι μάγοι κινδυνεύουν να χάσουν τους πύργους και τα ξόρκια τους να μην έχουν πια πέραση στους πολλούς. Διότι, άκουσον-άκουσον, υπάρχει ο αβάσταχτος κίνδυνος, το χρέος να διαγραφεί (το είπε και ο Chomsky και άλλοι ειδικοί) και τότε, αγωνιώ πώς θα ζήσουμε δίχως ΔΝΤ και τρόικα και χρέος; Και μόλις που είχα αρχίσει να τα συνηθίζω…
Ο Χρήστος Κεχαγιάς είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου