Τώρα, που η ελιά και το αμπέλι (ξανα-)κάηκαν το καλοκαίρι

Κεχαγιάς, Χ. (2017, September, 18). Τώρα που η ελιά και το αμπέλι (ξανα-)κάηκαν το καλοκαίρι. christoskechagias.com. Είχε γράψει ο Ελύτης στο Μικρό Ναυτίλο: “Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι”.

the-olive-tree-will-always-be-here

Τώρα που αποσυντέθηκε η Ελλάδα στα εξ ων συνετέθη, που οι πολιτικοί μας την κατήντησαν επιτέλους την δυστοπία που ονειρεύονταν, προς δόξαν της τσέπης τους, θα ήταν ίσως σκόπιμο να βλέπαμε νηφάλια από ποιούς κατακτηθήκαμε, σε βάθος πόσων δεκαετιών και ποιοί παρέδωσαν τα κλειδιά της χώρας μας.
Τώρα, που η ελιά και το αμπέλι (ξανα-)κάηκαν το καλοκαίρι, που το καράβι με την πίσσα βυθίστηκε στην καρδιά μας, και που οι μεγάλοι ποιητές έδωσαν τη γραφίδα τους στα δημοσιογραφικά φληναφήματα, ίσως πρέπει να αναλογιστούμε ότι πρέπει να ξαναγίνουμε πολίτες και να ζητήσουμε πίσω ό,τι μας έκλεψαν και συνεχίζουν να μας κλέβουν θεωρώντας μας, ένα ..τυχαίο ΑΦΜ, δίχως νου και βούληση.
Και τότε, ίσως ανακαλύψουμε ότι εκτός από το αμπέλι και την ελιά και την θάλασσα, μεθόδευσαν εδώ και καιρό και μας στερούν την αληθινή Παιδεία και την αυθεντική Δημοκρατία αυτού του λαού. Είναι, δυστυχώς, πολλά τα λεφτά και πολλή η εξουσία που πήραν ξεπουλώντας αυτά τα δύο. Εδώ και πολλές δεκαετίες. Και συνεχίζουν. Ποιόν θα υπολογίσουν;

[Στιγμιότυπο από την ταινία μικρού μήκους: “The olive tree will always be here”, με σκηνές από την Κρήτη].

(..Για τους εμπρησμούς του δάσους μας, την ανυπολόγιστη ρύπανση της θάλασσάς μας και την ανυπόφορη οσμή της γειτονιάς μας, κανένα συνδικάτο δεν ενεργοποιήθηκε, κανένα κόμμα ή πολιτική συλλογικότητα δεν έκανε μισή συνεδρίαση, κανένας καναλάρχης δεν έκλεισε το κανάλι του ούτε 1 λεπτό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ατελέσφορο κρατικό μηχανισμό, ώστε να ασκηθεί πίεση στην πολιτική εξουσία μπας και λάβει σοβαρά μέτρα πρόληψης. Κανένας υπουργός δεν παραιτήθηκε και ΚΑΝΕΙΣ βουλευτής δεν συζήτησε σοβαρά με δικαστές, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, ώστε να διαμορφωθεί ικανό πλαίσιο αντιμετώπισης αυτών των εγκληματικών ενεργειών. Ωστόσο, έχουμε κλείσει τους δρόμους για κάθε σοβαρό και για κάθε φαιδρό λόγο. Έχουμε τσακωθεί με τα ΜΑΤ για τα δίκαια του συνδικάτου μας, της ποδοσφαιρικής μας ομάδας, των συντρόφων φιλελευθέρων της Κάτω Δρυανούβαινας. α σε λίγο θα κλείσουμε τις πλατείες για να βγει το ..κόμμα μας. Αυτοί θα μου πείτε είναι λόγοι σοβαροί- η θάλασσα, το δασάκι, το νερό που πίνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε..ασήμαντοι.)

Advertisement